Familiestatuut

Heldere afspraken

In veel familiebedrijven heb je aan een woord genoeg. Men kent elkaar door en door, weet wat er van elkaar verwacht wordt en handelt vaak intuitief. Iedereen werkt aan hetzelfde doel en de visie en strategie zijn helder. Belangrijke waarden en normen van de familie zijn door de jaren heen stevig ingebed in de bedrijfscultuur. Maar als bedrijven zich ontwikkelen, neemt de behoefte aan duidelijke afspraken en structuur toe. Niet alleen in het bedrijf, maar juist ook binnen de familie. Hoe gaan wij als familie met het bedrijf om? Wat zijn de kaders voor strategische beslissingen? Hoe worden familieleden beloont en mag iedereen in het bedrijf komen werken? Keren we de winst uit of gaan we investeren? Met name bedrijven die met meerdere familieleden en generaties actief zijn, kunnen met deze vragen te maken hebben. Te meer omdat er ook steeds meer niet-familieleden actief zullen zijn, die niet alle historie delen en in de communicatie vaak zaken niet meekrijgen. Wanneer alles succesvol en harmonieus verloopt komt u er meestal wel uit, maar hoe neemt u beslissingen wanneer de meningen en belangen verder uiteenlopen? 

Voorbeeld

Het familiestatuut

  • duidelijke afspraken

  • gezamenlijke waarden en normen inbeeld

  • samenhang tussen famile, bedrijf en eigendom

  • betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij alle familieleden

De basis voor goed bestuur

Als ervaren adviseurs van familiebedrijven weten wij dat heldere afspraken nodig zijn om te allen tijden de bedrijfs- en familiebelangen succesvol te verenigen. Zeker wanneer meerdere familieleden actief en betrokken zijn bij het bedrijf. Het familiestatuut biedt de basis voor goed bestuur. Een open document waarin gezamenlijk wordt bepaald hoe de familie met het bedrijf wil omgaan en welke afspraken hiertoe gemaakt moeten worden. Zowel het statuut zelf als het opstellen ervan heeft een positieve invloed op het familiebedrijf. U creert betrokkenheid en verantwoordelijkheid en het stimuleert alle familieleden om na te denken wat de samenhang tussen familie, bedrijf en eigendom is. Komt u er niet altijd uit? Dan zijn wij er om te ondersteunen met advies, best pratices en ondersteuning.

 

 

familieoverleg

 

Overleg en betrokkenheid

Nunc condimentum dui in nibh sagittis ultrices. Sed rutrum placerat vestibulum. Aliquam fringilla gravida nunc quis feugiat. Quisque id odio sit amet eros sollicitudin venenatis eu eget felis. Proin suscipit auctor enim, sit amet cursus sapien cursus nec. Nam at tincidunt risus. Phasellus eu nisl eros, sed viverra ligula. Phasellus tempor blandit dui, at cursus lectus imperdiet id. Etiam id enim diam.

 

Voorbeeld

 
 

Voorbeeld

 

Familievisie

In neque lacus, mattis sed pretium ut, gravida vitae dolor. Donec nisi tellus, sagittis vel dapibus in, tempus id lacus. Nullam facilisis dui eu felis elementum et molestie felis faucibus. Fusce tempus tempus nunc, in sodales sem venenatis et. Fusce mollis, risus nec porta pellentesque, risus metus placerat mi, quis gravida ligula dui eget purus.

 

 

© 2014 Familiebedrijven Adviesgroep. Alle rechten voorbehouden.